24 Temmuz 2017 Pazartesi

Node-RED ile Twitter'da Hashtag Takibi


Node-RED ile node.JS üzerinde hakimiyetiniz olmasa dahi fonksiyon bloklarını arayüz üzerinde sürükleyip bırakarak ve algoritmanıza göre birbirine bağlayarak, bir miktar parametrik konfigürasyondan sonra hayalinizdeki uygulamayı tasarlamanız mümkün. Node-RED kurulumunun üzerine yükleyebileceğiniz eklentilerle dashboard'tan veritabanı uygulamalarına dek pek çok şey kolay ve olası.

Node-RED'i node.JS kurulu lokal bilgisayarınızda yahut serverınızda çalıştırabileceğiniz gibi, FRED gibi cloud hizmet veren yerlerden de faydalanarak kullanabilirsiniz. Kendi kurulumunuzu yapmayı tercih edecekseniz de kısaca bahsedeyim; Node-RED kurulumunu en temel haliyle üç adımda şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

  1. npm install -g node-red ve
  2. node-red komutlarını shell'den girdikten sonra
  3. http://localhost:1880 adresinden Node-RED'i kullanmaya başlayabilirsiniz.
Node-RED ile basit bir Twitter hashtag takip uygulaması yapalım, bunun için gerekli olmasa değişik nodeların kullanımına örnek olması açısından node-red-dashboard eklentisini de kuralım. Sağdaki açılır menüden, Settings > Palette altından ulaşacağımız Install sekmesine dashboard yazmamız bu kurulum için yeterli.

Daha sonra Twitter üzerinde herhangi iki farklı içerik değerlerini barındıran tweetlerin bir sayfada iki farklı sütunda görüntülenmesini istediğimiz programımızın tasarımına geçelim. Social paletinden seçtiğimiz Twitter bloğuna çift tıklayarak öncelikle kendi hesabımız üzerinden siteye erişim izni vermeli ve ardından gerekli parametreleri girmeliyiz. Bu yazıyı yazdığım sırada Lozan Barış Antlaşması'nın yıldönümü olması nedeniyle gündemi işgal eden #Lozan hashtagi üzerinde bir çalışma yapmak istediğimizi varsayarak Search: all public tweets, for: #Lozan islam şeklinde twitter bloğumuzu ayarlıyoruz. Ardından bir sentiment bloğu bağlıyoruz ve bu sentiment bloğu hem msg.payload hem de Dashboard paletinden bir Text bloğuna bağlanıyor.


Aynı dizilimi bir de #Lozan Atatürk araması için oluşturuyoruz. Dashboard Text bloklarının ayarlarına girerek, Size: 6x3, Label: Tweet ayarlarını her ikisi için de yaptıktan sonra birinin Group: ayarına "Lozan, İslam", diğerinin ise "Lozan, Atatürk" giriyoruz. Uygulamamız çalışmaya hazır hale geliyor ve sağ üstte yer alan Deploy butonuna basarak sonuçları hep birlikte izliyoruz.


Node-RED çalışma dizininin altında konuşlanan /ui/ klasörüne erişerek dashboard'u görüntülemek istediğimizde ki bu lokalde default olarak; http://localhost:1880/ui/ adresinde mevcut oluyor; karşımıza şekilde görüldüğü gibi bir sayfa çıkıyor, sürekli olarak Twitter'daki akışı dinleyen uygulamamız, sayfayı istediğimiz parametrelere uygun bir şekilde güncelliyor. 

Bütün bunlara ek olarak SQL Paletleri eklenerek herhangi bir veritabanına istediğimiz aramaların sonuçlarıyla ilgili sonuçlar yazdırabilir, okuduğumuz tweetlere ilişkin çeşitli dataları çeşitli şekillerde işleyerek yeni tweetler atabilir ya da istediğimiz platforma gönderebilir, okuduğumuz verilere ilişkin dashboard üzerinde birçok istatistik gözlemleyebiliriz, burdan sonrası tamamen geliştiricinin hayal gücüne kalıyor.

1 yorum:

  1. Get thefree Action Network appfor skilled picks, live odds, guess monitoring and more. Join Wild Casino and use code CRYPTO300 for a massive match 우리카지노 offer on your deposit. As long as they’ve secured a license that allows worldwide protection, corresponding to a Curacao license, they are nonetheless legit, authorized websites.

    YanıtlaSil