6 Mart 2017 Pazartesi

SQL Günceleri - 1

MSSQL'de ortak bir sütun içeren iki farklı tablodan istediğimiz değerleri alarak yeni bir tablo oluşturmanın en basit yolu WHERE ile sorgular oluşturmaktır. Elimizde Name, Address, City, MobilePhone ve SerialNumber, GSMNo sütunlarını içeren iki tablomuz olduğunu varsayalım. İlk tablodaki MobilePhone ile ikinci tablodaki GSMNo'lar üzerinden ilişki kurarak istediğimiz dökümü almak istersek yapmamız gereken iş gayet basit.

SELECT ile istediğimiz dökümü oluştururken kullanacağımız değerleri belirleyerek yeni tablomuz için sorgumuzu yazmaya başlayabiliriz.

SELECT Name, SerialNumber, Address, City, MobilePhone FROM tabloA, tabloB WHERE tabloA.MobilePhone = tabloB.GSMNo 

sorgusunu çalıştırdığımızda istediğimiz dökümü alabildiğimizi göreceğiz.


Sonuç tablomuzda yalnızca Address değeri belirlenmiş bazı yerlere dair çıktı görmek istediğimiz takdirde de sorgumuzun sonuna bir koşul daha eklememiz yeterli olacaktır. Örneğin Address değeri Antalya veya Mersin için geçerli olan satırları görmek istiyorsak WHERE'deki ilk koşulumuzun bittiği yere AND operatörü ile bir koşul daha atmamız bize istediğimiz nihai sonucu verecektir.

SELECT Name, SerialNumber, Address, City, MobilePhone FROM dbo.tabloA, tabloB WHERE tabloA.MobilePhone = tabloB.GSMNo AND Address IN ('ANTALYA', 'MERSİN');

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder