1 Ağustos 2017 Salı

Bitcoin Cash, BIP91, BIP141 ve BIP148 nedir?

1 Ağustos 2017 itibarı ile, bu satırlar kaleme alındıktan yaklaşık 6 saat sonra Bitcoin camiası bir hardfork deneyimleyecek, hem de uzun süredir tartışılan bir başka yapısal değişiklik olan Segwit'e ilişkin bir takım BIP'in devreye alınacağı bir süreçte gerçekleşecek bu fork ve bütün bu kavram kalabalığı Bitcoin sahiplerini ürkütüyor, peki Bitcoin'i olanlar bu süreçte nelere dikkat etmeli?



Tüm hikayeyi en başından anlaşılabilir bir şekilde özetlersek şayet, Satoshi Nakomoto adlı kim ya da kimler olduğu bilinmeyen bir fenomenin blockchain mimarisi üzerine kurguladığı Bitcoin(BTC), dijital dünyaya ilgi duyan herkeste büyük bir heyecan yarattı. Herhangi bir Bitcoin sahibi, cüzdan kimliğini bildiği bir başka kişiye saniyeler içinde Bitcoin gönderebiliyor, Bitcoin ağına bağlı birçok kullanıcı da aynı zamanda bu transfer işleminin datasını SHA256 algoritması kullanarak blockchain adı verilen datadaki son işlem bloğuna işlemek için yarışıyor.

Merkeziyetten uzak yapısı, bireysel kullanıcıların da kolaylıkla dahil olabileceği katılımcı yapısı, sistemin ayakta durması ve Bitcoin transferleri için işlem gücü harcayan "miner" adı verilen kullanıcıların "madencilik" kavramı altında oyuna dahil edilerek ödüllendirilmesi, küresel bir para alternatifi olup, dünyanın bir başka ucunda yaşayan, internete bağlı bir başka Bitcoin kullanıcısına kısa sürede çok düşük ücretlerle varlık transferi imkanı sunabilmesi, para transferlerinde kişisel gizliliğe ve anonimliğe imkan tanıması gibi özellikleriyle Blockchain'in en başarılı öncü somut uygulamalarından olan Bitcoin finans dünyasında bir devrim olarak görüldü.



Bitcoin'in bir kriptopara olarak hayatımıza girdiği günden bugüne daima teknik yeterliliği sorgulandı ve yeterli görülmeyen durumlarda Bitcoin projesine katkı sunmak isteyen geliştiricilerin katkıları da alındı. Kimi zaman tamamen Bitcoin altyapısından uzaklaşarak yeni dinamiklere ve teknik altyapılara uygun alternatif paralar üretmek isteyen geliştiriciler birçok altcoin piyasaya sürdüler ve bunların da bir kısmı hayatta kalabildi. Kimi kullanıcılar Blockchain'de bugünkü kurallar dahilinde teknik olarak sürdürülebilirliğin bulunmadığını ve keskin bir ayrılık yaşanması gerektiğini savunarak bir hardfork istediler. Kimi zaman ise büyük miner gruplarının ve kullanıcıların desteği alınarak, eski yapıya uyumlu ancak bundan sonra yeni kuralların işleyeceği softfork çözümleri üzerinde duruldu.

Bugün yoğun bir şekilde gündemimizi işgal eden ve dillerden düşmeyen BIP91, BIP141 ve BIP148 bitcoin mimarisini şekillendirmek üzere Bitcoin Improvement Proposals adı verilen, Bitcoin Core ekibinin yöneldiği bir dizi geliştirme tekliflerinden yalnızca üçü. Tartışmaların odak noktası ise blockchain'de bulunan ve transfer bilgilerini kriptolanmış bir şekilde yazılı olarak saklayan her bir bloğa ayrılan 1MB alanın artık yeterli olmadığı, artan işlem sayısı talebine minerların ideal süreler içerisinde cevap veremez hale gelmemesi. Zira saniyede onbinlerce işlem yürütebilen VISA'ya karşı Bitcoin'in iki elin parmaklarını geçemeyen saniyelik işlem kapasitesi bugün aşılmak isteniyor.

Minerların yüksek işlem ücreti ödeyen işlemleri önceleyerek, düşük ücretle onay bekleyen işlemlerin askıda kalmaları ve bu kangrenin içinden çıkılmaz bir hal almaya başlaması bu durumun en somut sonuçlarından. Buna karşın önerilen BIP'lerde konu alınan Segwit de denilen, kabaca blockchain'de her işlemde tuttuğu bilginin azaltılarak 1MB blok ebatını daha verimli kulanmayı öneren bir çözüm. Ayrıca Segwit'in uygulanacağı ilerleyen dönemde blok boyutunun artırılabilmesinin de önü açık. Ancak Segwit'in blockchainden dijital imza bilgilerini ayırmasını Satoshi'nin Bitcoin'i yarattığı ilkelere aykırı gören, ve dijital imzaların blockchain dışında tutulmasını Bitcoin'in decentralize doğasına aykırı görenler de var.


Segwit'i kabul etmeyerek sadece blok limiti olarak belirlenen 1MB'ın aşılabilmesini ve sistemin aynı dinamiklerle devam etmesini çözüm olarak gösteren Bitcoin Cash(BCC) tayfası ise Bitcoin dünyasının önde gelen isimlerinden Roger Ver ve Çinli gruplardan ViaBTC ile Huobi'nin desteğini arkasına alarak bir hardfork istiyor.

Uzlaşmayla bir softforka gidildiği takdirde geçmişten bugüne gelen Bitcoin işlem zinciri bozulmadan herkes geçmişe dönük uyumluluğu olan yeni kurallara tabi olacak. Hardfork ise geçmişten çatallanmanın olduğu güne kadar yürütülen işlemler ve bakiyelerin korunarak o andan sonra ayrı bir yola girilmesini, hardfork'a katılmayan Bitcoin Core tayfasının geliştirdiğinden ayrılacak yeni bir Bitcoin para birimine geçişi öngörüyor.

Bu hardfork için de Segwit'e geçişin olacağı zaman dilimini tercih ederek kendileri açısından başarılı bir zaman dilimi seçmiş olsalar da, bu Bitcoin için sancılı bir spekülasyon yaratacağa benziyor.  Tam da Segwit geçişinin söz konusu olduğu dönemde yaşanacak hardfork ile geçmişteki BTC bakiyelerine sahip insanlar artık çatallanan tarafta aynı tutarda BCC sahibi olacaklar ve bundan sonra BCC tarafında mining yapanlar yeni BCC'ler elde edecekler. BCC'nin heyecanına kapılan, ya da tecrübe etmek isteyen miner grupları ilk gün BCC'ye kayabilir, bu da BTC'nin mining süresini ve Segwit'e uyum sürecini bir nebze de olsa sekteye uğratacaktır. Ayrıca deneyimsiz kullanıcılar ve ana akım medya tarafında yıllardır sarsılmayan tek ve eşsiz "Bitcoin" markası üzerinde başarılı bir bölünme sonrası kafa karışıklıkları yaşanacak, bu da BTC için bir marka değer kaybı olacaktır.



Sözü fazla uzatmadan Bitcoin'i olanların bu süreçte neye dikkat etmesi gerektiğinin üzerinden kısaca geçmemiz gerekirse, herhangi bir takas sitesindeki sanal cüzdanlarında para tutanların, kullandıkları sitenin BTC/BCC hardforkunda hangi tarafa destek vereceğini öğrenerek buna göre pozisyon almaları, iki tarafı da destekleyen bir çözüme yönelmeleri en doğrusu olacaktır. BCC bakiyesi vermeyecek bir siteden paralarını Bitcoin Cash desteği de olan bir transfer etmek ya da şahsi bilgisayarlarında kurulu cüzdanlarına BTC'lerini aktararak; hardfork sonrası oluşabilecek spekülasyonlarda BTC bakiyelerinin yanısıra ellerine geçecek BCC'leri satmak kısa günün iyi bir kârı olarak değerlendirilebilir.


Bunun yanı sıra orta vadeli görüşüm ise, Segwit uyumluluğu BTC fiyatını yükseltecekse de, Bitcoin Cash hardforku ölü doğmadığı takdirde BTC'de düşüş kaçınılmaz olacaktır. BCC her ne kadar zayıf bir altcoin olarak doğacak olsa da, BTC'nin marka değeri ile Segwit'e karşı güçlü ve geçerli bir alternatif olacak, yeni destekçiler bulabilecek, piyasa değerini yükseltebilecektir. Orta vadenin seyri tamamen 1 Ağustos 2017 günü, yani bugün; saatler içerisinde yaşanacak hardfork sırasında belli olacak.

Uzun vadede ise, John Maynard Keynes'in dediği gibi, hepimiz zaten ölmüş olacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder