13 Mayıs 2017 Cumartesi

Heroku'da Node.JS ile Uygulama Geliştirme

Heroku, çeşitli web uygulamalarını üzerinde geliştirebileceğiniz alternatif bir cloud platform; uygun tabirle bir paas; yani "platform as a service". Küçük çaplı projeleriniz için Amazon ve Azure gibi alternatiflerine göre oldukça pratik ve maliyetsiz varlığıyla önce çıkan Heroku üzerinde basit bir Node.JS uygulaması nasıl hayata geçirilir, irdeleyelim.



Node.JS uygulamamızı yazdıktan sonra uygulamanın sürekli üzerinde çalışacağı cloud mecra olarak da Heroku'yu seçtiysek şayet, Heroku.com'dan kullanıcı hesabımızı açtıktan sonra Windows  32-bit ya da 64-bit Heroku CLI'yi indirip yükleyerek komut satırına geçiyoruz.

$ heroku login
Heroku kullanıcı adı ve parolamızla sisteme giriş yaptıktan sonra komut satırında Node.Js proje dosyalarının bulunduğu klasöre giderek, burada package.json dosyamızı oluşturmalıyız.

$ cd proje/
$ npm init
package.json dosyamızda  ayrıca Node.Js için bağımlı kütüphanelerimizi de tanımlamamız gerekiyor, npm install komutu bunu bizim için otomatik olarak yapacaktır. Örneğin Twitter API'si kullanılarak geliştirilecek bir Node.Js uygulaması için npm install kullanımı şu şekilde olacaktır:

$ npm install twit --save
Aynı şekilde proje ana dizininde Heroku'ya çalışma yordamı bildiren bir Procfile bulunmalıdır, kompleks bir uygulama geliştirmiyorsanız, örneğin sadece dosya.js dosyası bulunan bir proje için projeadi: node dosya.js satırı bulunan bir Procfile yeterli olacaktır. Ardından projenizi git vasıtasıyla Heroku'ya push ederek çalışmaya başladığını görebilirsiniz.

$ git init
$ heroku git:remote -a projeadi
Deploy your application
Commit your code to the repository and deploy it to Heroku using Git.
$ git add .
$ git commit -am "yeni"
$ git push heroku master
Daha ayrıntılı bilgi için Heroku'nun Getting Started With Node.JS sayfasını inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder